Kompensim për fluturim të anuluar

Kompensim për fluturim të anuluar

Anulimi i një fluturimi nuk është kurrë një ngjarje e këndshme, as diçka që do të prisnim të na ndodhte. Shpresojmë që të jemi mjaft me fat që të kemi një libër të mirë ose një seri të preferuar për të mos u mërzitur gjatë pritjes. Në shumicën e rasteve, nevojitet të gjejmë një zgjidhje aty, në aeroport. Rrallë herë informohemi për një anulim në kohë. Lajmi i mirë është se pasagjerët janë të mbrojtur në raste të tilla, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njihni të drejtat tuaja. Më shumë për këtë mund të gjeni më poshtë:

Çfarë është anulimi i një fluturimi?

Anulimi i një fluturimi është ngjarja në të cilën një linjë ajrore nuk operon një fluturim të caktuar fare. Ndryshe nga një vonesë fluturimi që do të thotë se një fluturim operohet nën të njëjtin numër fluturimi jashtë kohës së planifikuar, një fluturim i anuluar do të operohet në një kohë të mëvonshme me një numër fluturimi të ndryshëm.

Cilat janë arsyet për të anuluar një fluturim?

Operacionet e linjave ajrore janë një subjekt shumë kompleks për të ofruar një përgjigje të vetme. Arsyet për një anulim mund të përcaktohen nga faktorë të shumtë: nga gjendja teknike e avionit deri te goditja e zogjve ose erërat e forta. Ne si pasagjerë duhet të jemi mirëkuptues kur një fluturim nuk operohet për shkak të kushteve natyrore me rrezik të lartë. Kjo është jashtë kontrollit të linjës ajrore dhe zakonisht është për të siguruar jetën e pasagjerëve, sigurinë dhe sigurisht sigurinë e ekuipazhit dhe avionit. Po për rastet kur fluturimet anulohen për arsye teknike, tregtare ose të tjera plotësisht nën përgjegjësinë e linjës ajrore? Kjo është kur pasagjerët duhet të jenë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre dhe t'i përdorin ato në avantazhin e tyre. Për ta bërë më të qartë, keni më poshtë një listë të thjeshtë shembujsh. Përdoreni atë herën tjetër kur jeni bllokuar në aeroport ose thjesht bëni një kërkesë në troubleflight.com dhe ne do të bëjmë punën.

Ju mund të merrni kompensim
nëse fluturimi juaj është
anuluar për shkak të:
Ju nuk do të merrni kompensim
nëse fluturimi juaj është
anuluar për shkak të:
Mungesë e ekuipazhit Mot i keq
Sëmundje e ekuipazhit Katastrofa natyrore
Grevë e stafit të linjës ajrore Trazira politike
Çështje teknike Grevë e punonjësve të aeroportit
Efekti zinxhir Grevë e kontrollorëve të trafikut ajror
Mot i keq i menaxhueshëm COVID-19
Refuzime të hipjes për shkak të rezervimeve të tepërta Udhëtim emergjence mjekësore

Pavarësisht nga arsyeja e një anulimi, nëse linja ajrore informon pasagjerët të paktën 14 ditë para nisjes, asnjë kompensim nuk do të paguhet nga linja ajrore. Njoftimet e dërguara më pak se 14 ditë para nisjes i japin të drejtë pasagjerëve të kërkojnë kompensim. Shuma varet nga distanca e itinerarit dhe koha e mbërritjes së fluturimit të ri.

Çfarë rregullore duhet të referoni dhe çfarë mbulon?

Rregullorja më e referuar është rregullorja EC261/2004 (PDF). Kjo rregullore është vendosur për të mbrojtur pasagjerët e prekur nga ndërprerjet e fluturimit duke përmbushur kushtet e mëposhtme:

 1. Fluturimi është brenda BE-së, pavarësisht nga kombësia e linjës ajrore
  Shembull: Nga Madridi në Amsterdam operuar nga EasyJet
 2. Nga jashtë BE-së në BE operuar nga një linjë ajrore evropiane
  Shembull: Nga Moska në Paris operuar nga AirFrance
 3. Nga BE-ja në jashtë BE-së operuar nga një linjë ajrore jo evropiane
  Shembull: Nga Roma në New-York operuar nga American Airlines
 4. Nëse një fluturim është operuar nga jashtë BE-së në BE nga një linjë ajrore jo evropiane - Jo
  Kompensim
  Shembull: Nga Beogradi në Athinë operuar nga AirSerbia

Vendet jashtë Evropës kanë rregullore të ndryshme për fluturimet e brendshme ose nuk kanë fare.

Rusia: Pasagjerët kanë të drejtë të kërkojnë 25RUB (0.30eur) për orë vonesë dhe të drejtën për kujdes.

SHBA: Nuk ka një rregullore të qartë për vonesat dhe anulimet. Çdo linjë ajrore vendos politikën dhe procedurat e saj të brendshme. Rregullat përmenden në kushtet e transportit.

India: Në Indi linjat ajrore duhet të informojnë pasagjerët të paktën 24 orë para nisjes dhe të ofrojnë një fluturim alternativ. Përndryshe, linja ajrore është e detyruar të paguajë kompensim deri në 10000INR (114EUR).

E drejta për kujdes

Mbani mend se në rastin fatkeq të një anulimi fluturimi, sipas EC261/2004 pasagjerët kanë të drejtën për kujdes. Kjo do të thotë se nëse jeni bllokuar në një aeroport për më shumë se 2 orë, linja ajrore operuese duhet të ofrojë mjete komunikimi (2 sms ose 2 email), një vakt falas, një pije falas dhe nëse anulimi ndikon në pushimin tuaj gjatë natës, strehim falas gjithashtu.

Shpresojmë që kjo të mos ishte shumë për të lexuar pasi ka ende më shumë informacione që nuk i kemi vendosur. Nëse ju ka ndodhur të rezervoni një fluturim problematik që është anuluar ose vonuar, dorëzojeni atë te ne dhe ne do t'ju transferojmë kompensimin pasi të marrim nga linja ajrore. Kërkesat pranohen gjatë 3 viteve që nga data e udhëtimit.