Kompensim për fluturim të devijuar

Nëse fluturimi juaj u devijua, mund të keni të drejtë për kompensim deri në 600 €. Klikoni këtu dhe bëni kërkesën tuaj.

Kur hipim në një fluturim, presim të zbresim në destinacionin tonë. Përveç nëse po udhëtojmë për punë ndërsa ëndërrojmë për një pushim në Kosta Rika, një devijim nuk është kurrë diçka që dëshirojmë të ndodhë. Fatkeqësisht, devijimet po bëhen më të shpeshta kohët e fundit dhe nuk janë gjithmonë për shkak të emergjencave gjatë fluturimit.

Së pari, çfarë është një devijim?

Në një devijim, aeroplani që është caktuar të zbresë në një aeroport, si Venediku, zbret në një tjetër, si Bolonja. Zakonisht, devijimet çojnë pasagjerët në aeroportin më të afërt të disponueshëm me një pistë funksionale dhe lehtësira të duhura për ulje. Të jemi të sinqertë, devijimet janë ngjarje të padëshiruara si për pasagjerët ashtu edhe për linjat ajrore. Ato shpesh nxisin një efekt zinxhir, duke ndikuar në të gjitha fluturimet e planifikuara pasuese.

Pse ndodhin devijimet?

Arsyeja e një devijimi është thelbësore për të përcaktuar nëse keni të drejtë për kompensim. Rastet mund të ndryshojnë dhe deri tani kemi trajtuar devijime për shkak të:

 • Emergjencë mjekësore
 • Vdekja e një pasagjeri në bord
 • Problemi teknik me aeroplanin
 • Përplasje me zogj
 • Orët e ndalimit në aeroportin e mbërritjes
 • Mot i keq në aeroportin e mbërritjes
 • Incident në pistën e aeroportit të mbërritjes
 • Grevë e stafit të aeroportit/ATC
 • Ndërrimi i ekuipazhit gjatë fluturimit
 • Dokumente ose pjesë të aeroplanit për t'u mbledhur në një aeroport në rrugën për në destinacionin përfundimtar
 • Sulm terrorist ose kërcënim me bombë në aeroportin e mbërritjes
 • Pasagjerë të padisiplinuar në bord
 • Hapësira ajrore e mbyllur për shkak të një fluturimi presidencial
 • Aeroplani që ka nevojë të zbresë në një aeroport të afërt me lehtësira teknike për punë mirëmbajtjeje

Siç mund ta shihni, ka shumë arsye për devijimet. Disa bëjnë që fluturimi juaj të jetë i përshtatshëm për kompensim, ndërsa të tjerët përjashtojnë përgjegjësinë e linjave ajrore. Kërkesat për devijim kërkojnë vëmendje të veçantë dhe hetim të hollësishëm. Kjo zakonisht kërkon dokumente shtesë nga linjat ajrore, të cilat shpesh refuzojnë t'i ofrojnë përveçse nëse kërkohet nga një gjyqtar.

Nëse keni qenë në një fluturim të devijuar dhe linja ajrore refuzoi të paguajë kompensimin, regjistroni kërkesën tuaj këtu për një kontroll të dytë. Kjo është falas për ju dhe e lehtë për ne. Ne kemi një bazë të dhënash të gjerë që nga viti 2020 me informacione rreth devijimeve dhe arsyeve të tyre.

Çfarë duhet të bëni nëse fluturimi juaj është devijuar?

Pavarësisht nga arsyeja e devijimit, linja ajrore duhet t'ju ofrojë transferim pa pagesë në destinacionin e rezervuar fillimisht. Megjithatë, kjo nuk ndodh gjithmonë në praktikë. Nëse mbeteni të bllokuar në aeroportin e devijimit dhe linja ajrore nuk ofron transferim, bëni vetë rregullimet për transferimin dhe mbani faturat. Kjo mund të përfshijë bileta autobusi/treni, fatura taksi ose rezervime hoteli nëse nuk ka transport të disponueshëm për shkak të orarit të vonë të mbërritjes. Këto shpenzime mund të rimbursohen plotësisht nga linja ajrore brenda një shume të arsyeshme.

Rastet e devijimeve të fituara në gjykatë

Shpesh ndodh që linja ajrore të refuzojë një kërkesë për kompensim për devijim duke u referuar kufizimeve të aeroportit në aeroportin e mbërritjes. Për shembull, një fluturim i Wizzair caktuar për të zbritur në Bolonja zbarkoi në Venecia Marco Polo. Wizzair refuzoi kompensimin, duke cituar kufizimet e aeroportit. Ne e kundërshtuam këtë në gjykatë, duke provuar se ishte në fakt për shkak të orëve të ndalimit të cilat linja ajrore nuk i respektoi, duke bërë që të humbasin slotin e caktuar për ulje dhe të devijojnë në aeroportin më të afërt të disponueshëm. Ne fituam procesin gjyqësor, pasagjerët morën kompensimin e tyre ligjor dhe ne fituam një klient të lumtur më shumë. Nëse nuk jeni të kënaqur me zgjidhjen e ofruar nga linja ajrore, dorëzoni kërkesën tuaj këtu. Ne do t'ju shpjegojmë në detaje çfarë ndodhi me fluturimin tuaj dhe do të rifillojmë kërkesën nëse është e nevojshme.