Kompensim për fluturim të hershëm

Nëse fluturimi juaj është nisur të paktën 1 orë më herët, mund të keni të drejtë për kompensim deri në 600 €. Klikoni këtu dhe bëni kërkesën tuaj.

Çfarë do të thotë?

Të gjithë po flasin për fluturime të vonuara dhe të anuluara; megjithatë, kohët e fundit, është bërë një praktikë e zakonshme që linjat ajrore të parashikojnë gjithashtu fluturimet. Disa prej jush mund të ngatërrohen nga një skenar i tillë, por le të shpjegojmë shkurtimisht se çfarë do të thotë një fluturim i parashikuar.

Imagjinoni që keni një natë jashtë me miqtë tuaj përpara një pushimi të merituar në Greqi. Nata është e re, fluturimi juaj është nesër në ora 17:00 dhe keni gjithë kohën për të paketuar valixhen tuaj nesër në mëngjes. Në mes të një bisede të gjallë për vendet për të vizituar dhe ushqimin për të provuar, ju merrni një email nga linja ajrore që ju informon se fluturimi juaj do të nisë në orën 10 të mëngjesit. Nata mbaron ndërsa ju duhet të lini miqtë tuaj, të nxitoni në shtëpi për të paketuar valixhet, të siguroheni që të çoni macen në hotelin për kafshët sonte, të bëni blerje të minutës së fundit për gjërat që mungojnë dhe të përpiqeni të flini gjithashtu.

Duket argëtuese, apo jo? Epo, CJUE vendosi që në vitin 2021 kjo nuk është aspak argëtuese dhe nxori një gjykim që sqaroi se lëvizja e një fluturimi përpara me të paktën një orë kualifikohet si një anulim fluturimi dhe është e drejtë për kompensim. Duke lëvizur një fluturim përpara, linja ajrore po ndikon në kohën tuaj në të njëjtën mënyrë si anulimi ose vonesa e një fluturimi.

Pse po lëvizin fluturimet përpara?

Përvoja jonë tregon se 80% e fluturimeve të lëvizura përpara janë fluturime charter. Linjat ajrore po përpiqen të optimizojnë flotën e tyre dhe fluturimet e planifikuara për të gjeneruar të ardhurat më të larta të mundshme. Ndonjëherë kërkesat për të akomoduar fluturime të reja mund të vendosen në një njoftim të shkurtër, duke shkaktuar një sfidë të konsiderueshme për departamentet operative të linjës ajrore dhe duke lëvizur të gjithë flotën për të pranuar kërkesën e re të fluturimit. Ndikimi përfundimtar është te pasagjerët e fluturimeve të tjera të planifikuara për ditën. Kjo nuk është domosdoshmërisht skenari që zbatohet në 100% të rasteve, por është arsyeja më e zakonshme që kemi hasur deri tani. Për të vlerësuar siç duhet rastin tuaj të veçantë, ju lutemi paraqisni një pretendim duke plotësuar këtë formular.

Paditë fituar, kompensimet paguar

Sigurisht, ashtu si çdo gjë tjetër që është e re dhe nuk ka shumë precedentë, linjat ajrore po përpiqen shumë të luftojnë dhe të mohojnë pagesën e kompensimit për pasagjerët e prekur nga fluturimet e lëvizura përpara. Kjo është arsyeja pse ne siguruam që të padisim disa linja ajrore për praktika të tilla dhe fituam me sukses paditë në të gjitha rastet. Për shembull, një fluturim Tarom nga Hurghada në Bukuresht u lëviz përpara me 10 orë, duke shkurtuar fjalë për fjalë pushimet e turistëve me një ditë, të cilën Tarom e konsideroi jo një çështje të madhe dhe mohoi pagesën e kompensimit, duke argumentuar se një fluturim i lëvizur përpara nuk bie nën rregulloren EC261/2004. Pasagjerët dorëzuan çështjen te ne dhe morën kompensimin që ne e zbatuam bazuar në vendimin e gjykatës. Nëse keni kontaktuar drejtpërdrejt me linjën ajrore dhe kompensimi juaj është refuzuar, mos ngurroni ta paraqisni përsëri me ne për të marrë një reagim objektiv mbi rastin tuaj. Plotësoni formularin këtu. Nëse përgjigjja e linjës ajrore është e pajustifikuar, Trouble Flight, së bashku me partnerët tanë ligjorë, do të padisin linjën ajrore pa kosto për ju.